As colmeiras de centeo son unha especie de fachucos feitos con centeo como sae na primeira foto.
A Karcher é a pistola de auga a presión. A vide do xamón é un tendón pola zona do calcañar. Os courachos son a parte da pel do porco coa graxa pegada. Se son grandes fanse roxóns con eles. Ventrechas son as zonas graxentas debaixo da teta ou no cu do animal e é unha parte de pouco valor. Carroleira é a zona da médula espiñal. O solombo sería a carne das costas cerca da médula. As papelas son as papadas do porco. O munico é un cesto plástico e a bareixa é a mosca que pode criar na carne.
E agora vou pór algunhas fotos desta Galicia caníbal que dicía a canción.


Logo trasládanse na escada a outro lugar para lavalos coa máquina a presión. Hai anos, pero non muitos, lavábanse con auga e frotábanse con pedras.
E aquí está o menda co mandilón preparado para picar carne. A roupa de traballo quedara mollada de ir ao monte a buscar leña e houbo que vestirse deste xeito.
Nos "queimamos" o cocho con pico e logo cepillamolo cun cepillo dos do pilón. Saúdos e apertas
ResponderEliminarQué boa foto en mandilón!!
ResponderEliminarPégoche un vídeo sobre a matanza. Bastante curioso e cheo, por supusto (isto é Galicia), de contrastes. Esto de non poder matar o porco preto do camiño de Santiago non o sabía.
Un saúdo
http://www.youtube.com/user/webdeztv#p/u/227/r6m2X8vC--A
Agora si que entra todo o enlace
ResponderEliminarhttp://www.youtube.com/
user/webdeztv#p/u/227/
r6m2X8vC--A
Non estoy certa de que na miña casa coincidiran todos os nomes.
ResponderEliminarE que..., fai tanto tempo xa...
Bicos,
Moitas grazas pola clase maxistral sobre a mata: tes que facer un glosario co léxico que sabes (tes que contribuír ao "dicionario de ausencias" http://mais.vieiros.com/letras2001/mostra_ausen.php?grupo=1)
ResponderEliminarE parabéns pola túa foto co mandilón: pensei que non ías ser quen de poñela... tes un "aquel" co demo da bata... que dá gusto verte.
Lendo este artigo, e máis o anterior, penso qué grande é nosa cultura, que aínda mantén o aprendido en séculos de supervivencia.
ResponderEliminarAntes de nada permitame decir señor Paideleo que está usted monisimo co mandilón.
ResponderEliminarA min nunca che me gustaron demasiado as matanzas, ni me gustan.O que menos oir berrar os pobres porcos.
Pero o que si me apunto sen dudalo é a papatoria deses días, canta cousa rica..
Un bico!
hahaha tas ghuapísimo!!
ResponderEliminarEu son como bolboreteira, e prefiro o mínimo sufrimento, animal ou humán.
Por certo que eu creo que o da "Galiza caníval" non ía por isto ;)
bicosssss
Moi ben, esta entrada completa a anterior. Estas feito todo un experto, tamén as fotos son moi bonitas de ver e a túa xa non digamos.
ResponderEliminarA.Cris
Non sei que tal fas os labores da matanza (eu xanto ben);pero equipado vas que nin diola.
ResponderEliminarApertas
Como cambian os nomes dunha zona a outra. Nos que estamos tan cerquiña algúns son diferentes, coma o que lle chamades papelas, que por aquí é as zafeiras.
ResponderEliminarVin enlazado o teu post anterior no "Vieiros", en blogomillo.
Vaia, non coñecía esas palabras, grazas pola explicación! Sempre me deron pena as matanzas dos animais, pero a miña avoa tamén os queimaba e despois cepillábaos (iso si, cun cepillo dos máis fortes que tiña).
ResponderEliminarPor certo, moi boa vestimenta ;)
Apertas!
O primeiro que se comia do porco nesta casa eran os "miolos".
ResponderEliminarPero o traballiño que da a mantanza, verdade? o mellor e a festa que se fai.
ResponderEliminarA min tocabame atar nos chourizos e o que mais me gustaba era probar a zorza, ben feitiña nas braxas da lareira nunha tixola que so era para tal menester.
E mira ti, que na miña casa a tal mosca chamamoslle "areixa" pero ia ser que non, que é "bareixa". Graciñas que me vou sabendo algo mais.
Biquiños.
P.D. non vou ser menos de comentar á bata... :) e caseque che pinta moi ben :)
grazas por contar todo polo miudo,
ResponderEliminardas partes do porco é normal que non coñecera, (non sei nin pedir na carnicería de qué parte quero que me dean a carne para guisar ou para asar!)
e nome da mosca tampouco o sabía.
pola zona de silleda, santa cruz de ribadulla, a estrada etc. ás colmeiras chamámoslle monllos
naturalmente non podo pasar por alto o ghuapísimo que estás co mandilón de muller.
Nos por aqui tamen como cada ano andamos de matanza, polo San MArtin..treman os porquiños....
ResponderEliminarE realmente cruel ¡¡¡pero non lle ai que facer estanse tan bos os condenados¡¡¡