Anexo da matanza
Seguindo a solicitude dalgúns comentaristas vou explicar algunhas palabras do posteo anterior.
As colmeiras de centeo son unha especie de fachucos feitos con centeo como sae na primeira foto.
A Karcher é a pistola de auga a presión. A vide do xamón é un tendón pola zona do calcañar. Os courachos son a parte da pel do porco coa graxa pegada. Se son grandes fanse roxóns con eles. Ventrechas son as zonas graxentas debaixo da teta ou no cu do animal e é unha parte de pouco valor. Carroleira é a zona da médula espiñal. O solombo sería a carne das costas cerca da médula. As papelas son as papadas do porco. O munico é un cesto plástico e a bareixa é a mosca que pode criar na carne.
E agora vou pór algunhas fotos desta Galicia caníbal que dicía a canción.
Arriba está o momento do chamuscado para eliminar os pelos dos porcos.
Logo trasládanse na escada a outro lugar para lavalos coa máquina a presión. Hai anos, pero non muitos, lavábanse con auga e frotábanse con pedras.
E aquí está o menda co mandilón preparado para picar carne. A roupa de traballo quedara mollada de ir ao monte a buscar leña e houbo que vestirse deste xeito.
Etiquetas: arbo II, etnografia III, lingua IV
16 comentarios:
Nos "queimamos" o cocho con pico e logo cepillamolo cun cepillo dos do pilón. Saúdos e apertas
Qué boa foto en mandilón!!
Pégoche un vídeo sobre a matanza. Bastante curioso e cheo, por supusto (isto é Galicia), de contrastes. Esto de non poder matar o porco preto do camiño de Santiago non o sabía.
Un saúdo
http://www.youtube.com/user/webdeztv#p/u/227/r6m2X8vC--A
Agora si que entra todo o enlace
http://www.youtube.com/
user/webdeztv#p/u/227/
r6m2X8vC--A
Non estoy certa de que na miña casa coincidiran todos os nomes.
E que..., fai tanto tempo xa...
Bicos,
Moitas grazas pola clase maxistral sobre a mata: tes que facer un glosario co léxico que sabes (tes que contribuír ao "dicionario de ausencias" http://mais.vieiros.com/letras2001/mostra_ausen.php?grupo=1)
E parabéns pola túa foto co mandilón: pensei que non ías ser quen de poñela... tes un "aquel" co demo da bata... que dá gusto verte.
Lendo este artigo, e máis o anterior, penso qué grande é nosa cultura, que aínda mantén o aprendido en séculos de supervivencia.
Antes de nada permitame decir señor Paideleo que está usted monisimo co mandilón.
A min nunca che me gustaron demasiado as matanzas, ni me gustan.O que menos oir berrar os pobres porcos.
Pero o que si me apunto sen dudalo é a papatoria deses días, canta cousa rica..
Un bico!
hahaha tas ghuapísimo!!
Eu son como bolboreteira, e prefiro o mínimo sufrimento, animal ou humán.
Por certo que eu creo que o da "Galiza caníval" non ía por isto ;)
bicosssss
Moi ben, esta entrada completa a anterior. Estas feito todo un experto, tamén as fotos son moi bonitas de ver e a túa xa non digamos.
A.Cris
Non sei que tal fas os labores da matanza (eu xanto ben);pero equipado vas que nin diola.
Apertas
Como cambian os nomes dunha zona a outra. Nos que estamos tan cerquiña algúns son diferentes, coma o que lle chamades papelas, que por aquí é as zafeiras.
Vin enlazado o teu post anterior no "Vieiros", en blogomillo.
Vaia, non coñecía esas palabras, grazas pola explicación! Sempre me deron pena as matanzas dos animais, pero a miña avoa tamén os queimaba e despois cepillábaos (iso si, cun cepillo dos máis fortes que tiña).
Por certo, moi boa vestimenta ;)
Apertas!
O primeiro que se comia do porco nesta casa eran os "miolos".
Pero o traballiño que da a mantanza, verdade? o mellor e a festa que se fai.
A min tocabame atar nos chourizos e o que mais me gustaba era probar a zorza, ben feitiña nas braxas da lareira nunha tixola que so era para tal menester.
E mira ti, que na miña casa a tal mosca chamamoslle "areixa" pero ia ser que non, que é "bareixa". Graciñas que me vou sabendo algo mais.
Biquiños.
P.D. non vou ser menos de comentar á bata... :) e caseque che pinta moi ben :)
grazas por contar todo polo miudo,
das partes do porco é normal que non coñecera, (non sei nin pedir na carnicería de qué parte quero que me dean a carne para guisar ou para asar!)
e nome da mosca tampouco o sabía.
pola zona de silleda, santa cruz de ribadulla, a estrada etc. ás colmeiras chamámoslle monllos
naturalmente non podo pasar por alto o ghuapísimo que estás co mandilón de muller.
Nos por aqui tamen como cada ano andamos de matanza, polo San MArtin..treman os porquiños....
E realmente cruel ¡¡¡pero non lle ai que facer estanse tan bos os condenados¡¡¡
Publicar un comentario
És humano ti ?
Subscribirse a Publicar comentarios [Atom]
<< Inicio